ΑΝΘΗ «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΟΣ»

Ανθή (Δήμος Νιγρίτας, Νομός Σερρών)

«Μπαμπούγερος» Κυριακή της Τυρινής, Καθαρά Δευτέρα

 

Στο δρώμενο των «Μπαμπούγερων» συμμετέχουν νέοι του χωριού, φορούν μαύρα ή καφέ επεξεργασμένα δέρματα αιγοπροβάτων και στη μέση κρεμούν πέντε κουδούνια, ένα μεγάλο μπατάλι και τέσσερα κυπριά. Στον ώμο φορούν σάλι, στολισμένο με φλουριά, χρυσές κορδέλες και κρόσσια. Στο κεφάλι τοποθετούν τη «Μπαμπουσάρκα», μια μαύρη υψικόρυφη κεφαλοστολή που καλύπτει και το πρόσωπο και ξεπερνά το ένα μέτρο. Είναι στολισμένη, στο μπροστινό μέρος, με σειρές από πολύχρωμες χάντρες, κορδέλες και κρόσσια, ενώ στη κορυφή της έχει πολύχρωμα μαντίλια.

 

Την Κυριακή της Τυρινής, το πρωί, οι «Μπαμπούγεροι», αφού ετοιμαστούν, κατευθύνονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της κοινότητας, για να πάρουν την ευλογία του. Γυρίζουν τα σπίτια του χωριού σείοντας τα κουδούνια για να διώξουν το κακό και να αφυπνίσουν την φύση. Στη συνέχεια καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου και χορεύουν, ενώ οι ζουρνάδες και τα νταούλια παίζουν τον μοναδικό σκοπό των «Μπαμπούγερων».

 

Το δρώμενο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα όπου όλοι οι Μπαμπούγεροι συγκεντρώνονται στην πλατεία και χορεύουν τον χορό των «Μπαμπούγερων». Ακολουθεί γλέντι με την συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού.

 

ΠΗΓΗ – ΚΕΙΜΕΝΑ : Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης